HU EN FR

A Keleméri Ile de France bárány 2014. októberében a legmagasabb gasztronómiai kitüntetésben részesültek. Az Aranyszalag díjat Dr. Simon Attila FM államtitkára adta át.

Az Aranyszalag minőségi díjat a Magyar Gasztronómia Egyesület alapította 2013-ban.

„Ismét ki kell mondani: hiányzik a rendkívüli hazai minőség,

vagyis az, ami egyedivé és sajátossá tehetné a konyhát. Amit

Magyarországon évtizedek óta hivatalosan kiváló árunak vagy

élelmiszernek deklarálnak, deklarálunk, az nem az.

 

Ezért alapította meg a Magyar Gasztronómiai Egyesület (MGE) az Aranyszalag Minőség tanúsítványt, amely a rendkívüli minőség és a magas színvonalú kézműves teljesítmény elismerése. A tanúsítványt jelenleg Magyarország élvonalbeli konyhafőnökei, független szakértők és szakkereskedők bevonásával adja ki az MGE. A Gault&Millau Magyarország ezt abban a reményben támogatja, hogy egy ilyen hiteles tanúsítvány egyszerre védi a termelőt és a fogyasztót, egyszerre teheti érdekeltté az embereket a minőség előállításában és vásárlásában. Közös célunk az átláthatóság, és a minőség piaci esélyeinek megteremtése. Reméljük, hogy a kezdeményezés jelenlegi formájából kinövi magát.

Ehhez a Gault&Millau Magyarország és az MGE a civil társadalom és a magyar állam partnerségét kéri – azért, hogy ezek a szempontok, a rendkívüli minőség szempontjai beépülhessenek a magyar jogrendszerbe. És ami még fontosabb: a köztudatba. Az ügyet támogatásáról biztosította a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (NÉBIH), a Gazdasági Minisztérium és az Állattenyésztési és Takarmányozási Kutatóintézet (ÁTK). Könnyen belátható, hogy egy ilyen rendszer, ha működik, jobb országot jelent mindnyájunk számára.”

 

http://www.gaultmillau.hu/kalauz-2014/aranyszalag-minoseg-tanusitvany-2014